Papilotki

Post ten wbrew pozorom  nie będzie dotyczył kręcenia loków ani w ogóle włosów. Papilotki to nie tylko  te zakładane na na włosy, są także papilotki do pieczenia babeczek i podobnych do babeczek wypieków. Tak więc chciałam Państwu dzisiaj zaprezentować kilka pomysłów w jak sposób wykorzystać tytułowe papilotki do domowych fascynacji kulinarnych, jednak może najpierw zacznijmy od wyjaśnienia, co to dokładnie te papilotki są –  to nic innego jak  wykonane (z reguły ze specjalnego papieru) formy służące do wypieku babek i ciasteczek. Wkłada się je do specjalnej formy z otworami, a następnie umieszcza w nich surowe ciasto i piecze w piekarniku.

Prawdopodobnie większość z Państwa zna na przykład z cukierni babeczki i inne tego rodzaju wypieki, które serwowane są w takich papierowych formach – to formy to właśnie papilotki. Wprawdzie nie mają one żadnego związku ze smakiem  ciasta – ale dają pewien efekt wizualny, a przede wszystkim pomagają wyjmować ciasto wspomnianej  specjalnej formy pieczenia z zagłębieniami.

W sumie papilotki można spotkać najczęściej w supermarketach, ale  najwygodniej znaleźć je sobie w internecie w jakimś sklepie albo na Allegro. Przyślą nam do domu, a koszt  nie jest duży.

Sposobów na zastosowanie papilotek jest ogrom, możemy piec w nich  babeczki, ciastka i muffiny. Te ostatnie to  ciastka w kształcie babeczek z różnymi dodatkami. Dodatkowo nadmienię, że nie muszą być one wcale przyrządzane   na słodko, można także piec mufiny z różnymi przyprawami i dodatkami na słono. Muffiny dobrze wychodzą gdy są wkładane w papilotki i znacznie ułatwia to też ich zjadanie. Z resztą sporo przepisów podaje. że lepiej je włożyć w papilotki.

Źródła:
https://podstawyfotografii.wordpress.com/2011/02/01/papilot/